Hlavná stránka Blog Blog JAR: Priprav si auto na novú sezónu!

JAR: Priprav si auto na novú sezónu!

Jar sa pomaly blíži a s ňou prichádza čas na to, aby si si  pripravil svoje vozidlo na novú sezónu, ktorú táto časť roka prináša. Počas zimných mesiacov môže tvoj automobil prejsť určitými zmenami a poctivá príprava na jar môže zabezpečiť jeho bezproblémovú prevádzku. Existuje niekoľko dôležitých krokov, ktoré ti odporúčame urobiť, aby si si zabezpečil, že tvoj štvorkolesový miláčik bude pripravený na jar v plnej sile.

Prvý krok:

Prvým krokom pri príprave tvojho vozidla na jar je dôkladná kontrola pneumatík. Počas zimných mesiacov môžu pneumatiky utrpieť značné opotrebovanie v dôsledku zlých poveternostných podmienok a náročných (u nás častokrát neupravených) ciest. Skontroluj tlak vo všetkých pneumatikách a uisti sa, že je v súlade s odporúčaniami výrobcu. Okrem toho skontroluj aj hĺbku dezénu. Ak je dezén príliš opotrebovaný, môže to negatívne ovplyvniť trakciu a bezpečnosť vozidla. V takom prípade je potrebné pneumatiky vymeniť za nové. S týmto všetkým ti ale pomôže tvoj spoľahlivý mechanik. Takisto ti pomôže s prezutím, ktoré nás s prichádzajúcim teplom čaká všetkých, tak na to nezabudni a neznič si zbytočne v lete svoje zimné gumy. 


Druhý krok:

Druhým krokom je výmena oleja. Pravidelná výmena oleja je kľúčová pre správne fungovanie motora. Starý olej a olejový filter je potrebné vymeniť za nové. Čistý a čerstvý olej pomôže predĺžiť životnosť tvojho motora a zabezpečí jeho optimálnu prevádzku. Široký výber tých najkvalitnejších olejov a olejových filtrov nájdeš samozrejme priamo u nás na stránke, tak to neváhaj omrknúť. 

Tretí krok:

Ďalším dôležitým aspektom pri príprave tvojho vozidla na jar je kontrola chladiacej kvapaliny. Skontroluj si preto hladinu a stav chladiacej kvapaliny. Ak je kvapalina znečistená alebo má nízku hladinu, je potrebné ju doplniť alebo vymeniť. Chladiaca kvapalina je nevyhnutná pre udržanie správnej teploty motora, a preto je dôležité, aby bola v optimálnom stave. Nezabudni, že nie je riešením ju stále riediť destilovanou vodou, na konci tam totižto nebudeš mať vlastne nič.  Je však fajn mať  trochu destilovanej vody pre prípad núdze v aute po ruke. 

Ďalšie veci, pri ktorých je dôležité byť obozretný:

Na čo ešte nezabudnúť je skontrolovať stav batérie vášho vozidla. Zimné mesiace môžu byť náročné pre batériu, a preto je dôležité skontrolovať jej stav a napätie. Ak je batéria opotrebovaná alebo má nízke napätie, môže to mať negatívny vplyv na spúšťanie vozidla. V takom prípade je potrebné batériu nabiť alebo vymeniť za novú. Ak si nie si istý/á, akú baterku máš kúpiť, neváhaj zavolať nášmu špecialistovi, ktorý ti s týmto aj s hocičím iným rád poradí yes
Ďalším dôležitým aspektom je kontrola brzdového systému. Brzdy sú jednou z najdôležitejších súčastí vozidla z hľadiska bezpečnosti. Skontroluj stav brzdových platničiek, kotúčov a brzdovej kvapaliny. Ak sú brzdy opotrebované alebo ak má brzdová kvapalina nízky stupeň, je dôležité ich vymeniť alebo doplniť. Na kontrolu brzdovej kvapaliny existujú aj rôzne testery. Správne fungujúce brzdy sú nevyhnutné pre tvoju bezpečnú jazdu aj všetkých, ktorí práve v aute sú. 

Kontrola svetiel je tiež nevyhnutná súčasť prípravy vozidla na jar. Skontroluj preto všetky svetlá tvojho vozidla, vrátane svetlometov, brzdových svetiel, smeroviek a nezabudni aj osvetlenie špz. Vymeň všetky vypálené žiarovky a ak je to potrebné, prípadne chceš ľahký refresh, vyskúšaj sadu na oživenie svetlometov. Správne fungujúce svetlá sú dôležité pre bezpečnú jazdu, najmä v noci a za zlých poveternostných podmienok, ktorých toľko na jar síce nie je, ale istota je guľomet wink

Na čo si dať ešte pozor pri príprave vozidla na jar? Skontroluj si stav podvozku. Skontroluj aj  stav tlmičov, pružín a ďalších súčastí podvozku. Ak sa ti čokoľvek nezdá, je to ako u zubára. Radšej to podchytiť už na začiatku lebo potom to bude už len drahšie. 

Ďalším dôležitým aspektom je čistenie interiéru. Po zime môže byť interiér tvojho auta  kvalitne zašpinený z tej čľapkanice, ktorú tu máme namiesto snehu. Dôkladné vyčistenie interiéru, vrátane čistenia čalúnenia, umývania okien a vyčistenia podlahy, pomôže udržať váš interiér čistý a upravený. Môžeš svoje aut zveriť odborníkovi, alebo sa stať domácim odborníkom. Pamätaj – čím pravidelnejšie si robíš priebežné poriadky, tým menej sa narobíš smiley