Hlavná stránka Blog Blog Kedy je čas vymeniť motorový olej a prečo je to dôležité? Aký použiť?

Kedy je čas vymeniť motorový olej a prečo je to dôležité? Aký by si mal použiť?

Motorový olej je ako krv nášho vozidla - bez neho by motor nefungoval správne a mohlo by to viesť k problémom. Preto je dôležité dávať správnu starostlivosť motorovému oleju a vymieňať ho pravidelne. Ale ako často by sme mali meniť motorový olej a prečo je to také dôležité?

Kedy vymeniť motorový olej?

Dôležitým faktorom je nasledovanie odporúčaní výrobcu vášho vozidla. Všeobecne platí, že motorový olej by sa mal meniť každých 8 000 až 12 000 kilometrov, ale to sa môže líšiť v závislosti od vášho vozidla, typu jazdy a podmienok v ktorých jazdíte. Ak máte staršie vozidlo, môže byť potrebná častejšia výmena oleja. V extrémnych prípadoch, ak jazdíte v náročných podmienkach alebo s extrémnym zaťažením, môže byť potrebné meniť olej častejšie. Najbežnejšími olejmi do osobných aut sú oleje 5W30 a 5W40. Preto je fajn mať takú litrovku v aute vždy po ruke. 

Prečo je dôležité vymieňať motorový olej?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo je dôležité pravidelne meniť motorový olej:

  1. Chráni motor pred opotrebením

    Motorový olej zabezpečuje mazanie pohyblivých častí motora a zabraňuje treniu, ktoré vedie k opotrebeniu. Ak sa olej nevymieňa pravidelne, môže dôjsť k hromadeniu nečistôt a opotrebeniu motoru, čo môže spôsobiť poruchy a v konečnom dôsledku aj drahé opravy.

  2. Odstraňuje nečistoty

    Pri bežnej prevádzke sa do oleja dostávajú nečistoty ako kovové súčiastky, prach a horenie paliva. Tieto nečistoty môžu spôsobiť poškodenie motora a znížiť jeho účinnosť. Pravidelná výmena oleja pomáha odstrániť tieto nečistoty a udržiavať motor čistý.

  3. Udržuje optimálne vlastnosti oleja

    S časom sa vlastnosti motorového oleja zhoršujú. Teplota, tlak a oxidácia môžu spôsobiť rozklad oleja a jeho straty mazacích vlastností. Nový motorový olej má lepšie mazacie vlastnosti a zabezpečuje lepšiu ochranu motora.

  4. Predlžuje a zvyšuje životnosť motora

    Pravidelná výmena motorového oleja a olejového filtra prispieva k dlhšej životnosti motora. Treba však dbať aj na výmenu ostatných filtrov, ako je aj palivový, vzduchový a v neposlednom rade olejový. Dobrá starostlivosť o motorový olej môže predĺžiť životnosť motora a znížiť riziko drahých opráv.

Aký motorový olej by ste mali použiť?

Výber správneho motorového oleja je rovnako dôležitý ako jeho pravidelná výmena. Pri výbere motorového oleja je potrebné brať do úvahy niekoľko faktorov:

1. Výrobca oleja

Výrobca vášho vozidla zvyčajne odporúča konkrétny typ motorového oleja. Tento typ oleja je navrhnutý tak, aby bol najlepšie kompatibilný s vaším vozidlom a poskytoval optimálnu ochranu motora.

2. Viskozita oleja

Viskozita oleja je miera jeho odporu voči deformácii alebo toku pri pôsobení sily. Vyjadruje schopnosť oleja zachovať svoju konzistenciu pri rôznych teplotách a tlakoch. Závisí od molekulárnej štruktúry a zloženia oleja. Vyššia viskozita znamená hustejšiu konzistenciu, čo môže spôsobiť ťažšie mazanie pri nízkych teplotách, no zabezpečuje lepšiu ochranu proti opotrebeniu pri vyšších teplotách. Viskozita oleja sa meria pomocou rôznych stupníc, ako napríklad SAE (Society of Automotive Engineers). 

3. Výkonnostné požiadavky

Ak máte výkonné vozidlo alebo ho používate v náročných podmienkach, môže byť potrebné použiť špeciálny vysoko výkonný motorový olej, ktorý poskytuje lepšiu ochranu pri vyšších teplotách a zaťažení.

4. Syntetický alebo minerálny olej

Syntetický olej poskytuje lepšiu ochranu pri extrémnych teplotách a dlhšiu výdrž. Minerálny olej je často lacnejší, ale nemusí poskytovať rovnakú úroveň ochrany ako syntetický olej.

Záver?

Výmena motorového oleja je jednou z najdôležitejších údržbových úkonov, ktoré môžeš vykonať pre svoje vozidlo. Pravidelná výmena oleja pomáha chrániť motor, odstraňovať nečistoty a udržiavať optimálne prevádzkové podmienky.