Hlavná stránka Blog Blog Povinná výbava. Čo musíš vo svojom aute určite mať?

Povinná výbava v aute na Slovensku v roku 2024: Čo musíš vo svojom aute určite mať?

S automobilovým priemyslom sa neustále menia aj predpisy týkajúce sa povinnej výbavy vozidiel. Pre každého vodiča je dôležité byť informovaný o aktuálnych požiadavkách na vybavenie ich vozidla, aby si sa vyhol/vyhla pokutám a zabezpečili bezpečnú jazdu. V roku 2024 platí na Slovensku niekoľko povinných prvkov, ktoré musia byť v každom vozidle. Tu je prehľad tejto povinnej výbavy:

  1. Výstražný trojuholník: V prípade poruchy alebo nehody je výstražný trojuholník nevyhnutným prvkom, ktorý máš povinnosť umiestniť na cestu vo vzdialenosti aspoň 50 metrov za vozidlom. Tento bezpečnostný prvok zvyšuje viditeľnosť a znižuje riziko ďalších kolízií.

  2. Reflexná bezpečnostná vesta: Každý vodič musí mať reflexnú vestu, ktorú je povinný nosiť pri vystúpení z vozidla na frekventovaných komunikáciách, ako je diaľnica alebo cesta mimo obce. Rreflexná vesta zabezpečuje, že si dobre viditeľný/á pre ostatných vodičov a tým znižuješ riziko nehôd.

  3. Lekárnička:  Vozidlo by malo mať vždy lekárničku obsahujúcu základné pomôcky  na poskytnutie prvej pomoci. Táto lekárnička by mala byť umiestnená na ľahko dostupnom mieste, ako je priehradka vo dverách alebo batožinový priestor.

  4. Rezerva aka náhradné koleso: Súčasťou povinnej výbavy je aj náhradné koleso, teda disk s pneumatikou predpísaného druhu a rozmeru, ktoré musí byť riadne pripevnené v držiaku. Spolu s náhradným kolesom musíš mať vo vozidle aj kľúč na matice alebo skrutky kolies a príručný zdvihák

Čo ti ešte odporúčame mať?

  1. Náhradné žiarovky a poistky: Pri poruche svetla je nutné mať k dispozícii náhradné žiarovky. Ideálne sady, ktoré sú dokonca častokrát za lepšiu cenu.  Rovnako dôležité je mať náhradné poistky pre elektrické systémy vozidla.

  2. Lano alebo ťažné lano: Či už si zvolíte klasické lano alebo elastické, pre prípad poruchy motora je vhodné mať k dispozícii lano alebo ťažné lano, ktoré umožní vozidlo bezpečne odstrániť z nebezpečného miesta na ceste, či už tvojho alebo niekomu môžeš takto pomôcť. 

  3. Náradie na opravu kolesa: Tu ani vlastne nie je veľmi čo dodať, radšej takto ako niekde ostať visieť, nie? Minimálne je mať fajn sadu na opravu defektu

  4. Hasiaci prístroj: Samozrejme tak ako pri všetkom ostatnom dúfame, že to nikdy nebudeš musieť použiť, ale vždy je dobré mať kdesi poruke aj hasiaci prístroj. Častokrát urobí rýchla reakcia naozaj veľa.

V roku 2024 sa povinná výbava vozidiel na Slovensku dramaticky nemení, ale je stále dôležité byť informovaný o aktuálnych predpisoch a dbať na ich dodržiavanie. Bezpečnosť na cestách je spoločnou zodpovednosťou každého vodiča a dodržiavanie povinnej výbavy vozidla je jedným z kľúčových prvkov tejto bezpečnosti.

A ako je to v iných krajinách? 

  • hasiaci prístroj – je povinný v Estónsku, v Litve, v Lotyšsku, v Poľsku, v Grécku, v Rumunsku či na Ukrajine,

  • ťažné lano – je povinné napríklad v Albánsku,

  • reflexná vesta pre všetkých členov posádky – vyžaduje Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Čierna Hora, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Taliansko, Luxembursko, Maďarsko, Macedónsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko,
  • nízkoemisné plakety pre vjazd do miest – budú od vás požadovať vo Francúzsku či Nemecku.
     

V takom Španielsku ti napr. výstražný trojuholník veľmi neprejde, keďže ho nahradili výstražným oranžovým majákom. Každopádne pred jazdou do zahraničia si radšej over, aký má byť obsah povinnej výbavy nielen v tvojej cieľovej krajine, ale aj v štátoch, ktorými budeš prechádzať.