Hlavná stránka Blog Blog Rôznorodosť žiaroviek pre svetlá a osvetlenie auta: Ktoré sú tie správne pre teba a tvoje auto a aké

Rôznorodosť žiaroviek pre svetlá a osvetlenie auta: Ktoré sú tie správne pre teba a tvoje auto a aké všetky potrebuješ?

Svetlá v aute sú jedným z najdôležitejších prvkov, ktoré ovplyvňujú bezpečnosť na cestách. Okrem hlavných svetiel, ako sú svetlá diaľkových svetiel a stretávacích svetiel, existuje množstvo ďalších žiaroviek, ktoré zabezpečujú osvetlenie v rôznych situáciách a umožňujú vodičom jasne vidieť a byť viditeľní ostatným účastníkom premávky. 

1. Halogénové žiarovky

Halogénové žiarovky sú jedným z najbežnejších typov žiaroviek používaných v automobiloch. Ponúkajú dostatočný výkon a sú relatívne lacné. Halogénové žiarovky sú k dispozícii vo viacerých variantoch, ako napríklad H1, H4, H7 atď., ktoré sa líšia vo svojich charakteristikách, ako je napríklad výkon a tvar svetelného lúča. 

2. Xenónové žiarovky

Xenóny sú modernou alternatívou k halogénovým žiarovkám. Tieto svetlá poskytujú jasnejší a biely svetelný lúč, čo zvyšuje viditeľnosť v noci. Avšak xenónové žiarovky sú drahšie ako halogénové a ich inštalácia môže vyžadovať možno málinko viac náročnú výmenu. Z našich radov odporúčame napr. Od značky OSRAM alebo Philips

3. LED žiarovky

LED (Light Emitting Diode) technológia sa stala stále populárnejšou nielen v domácnostiach, ale aj v automobilovom osvetlení. LED žiarovky majú dlhšiu životnosť a spotrebúvajú menej energie ako halogénové alebo xenónové svetlá. Okrem toho ponúkajú výbornú svietivosť a rýchlejší čas reakcie, čo zvyšuje bezpečnosť. Ich jedinou nevýhodou je vyššia počiatočná cena.

4. Žiarovky pre denné svietenie (DRL)

Žiarovky pre denné svietenie sú určené na zvýšenie viditeľnosti vozidla počas dňa. Tieto svetlá sú často vyrobené s LED technológiou a sú umiestnené na prednej časti vozidla. Ich cieľom je zvýšiť viditeľnosť vozidla pre ostatných účastníkov premávky, čím sa znižuje riziko nehody.

5. Osvetlenie ŠPZ

Tieto svetlá sú umiestnené na zadnej časti vozidla a slúžia na osvetlenie registračných značiek a spätných zrkadiel. Zvyčajne sú vyrobené s LED technológiou a poskytujú jasné a ostré osvetlenie.

Ako si vybrať správne žiarovky pre svoje auto?

Pri výbere žiaroviek do svetiel v aute je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, vrátane:

  • Typ svetiel: Skontrolujte typy žiaroviek, ktoré sú kompatibilné so svetlami tvojho vozidla. To, ktoré potrebuješ zistíš buď tak, že si pozrieš svoju starú žiarovku,  alebo napíš kľudne nášmu špecialistovi, ktorý ti s výberom rád pomôže a poradí.smiley
  • Výkon: Zváž potreby vášho jazdného štýlu a typy ciest, na ktorých často jazdíš. Ak často jazdíš v tme, môže byť lepšou voľbou jasnejšie svetlo. Ak si čisto denný šofér, netreba sa tým až tak veľmi trápiť aj keď pre každé počasie je dobré byť pripravený/á. 
  • Životnosť: Pre niektorých vodičov môže byť dôležitá dlhá životnosť žiaroviek a ich spoľahlivosť.
  • Cena: Porovnaj si ceny rôznych typov žiaroviek a zváž koľko je potrebné investovať vzhľadom na pomer cena, životnosť a výkon.
  • Legislatívne požiadavky: Uisti sa, že vybrané žiarovky spĺňajú miestne a medzinárodné predpisy a normy týkajúce sa osvetlenia vozidiel. Nezabudni, nie je potrebné nikomu oproti vypáliť sietnicu. 

V závere, výber správnych žiaroviek pre svetlá v aute je individuálnou voľbou, ktorá závisí od tvojich preferencií a potrieb. Je dôležité vybrať také žiarovky, ktoré ti poskytnú dostatočnú viditeľnosť a zabezpečia bezpečnú jazdu vo všetkých podmienkach. Pred nákupom si preto dôkladne preštuduj možnosti a našu ponuku. Bezpečná jazda za všetkých podmienok začína s výberom správneho osvetlenia pre tvoje vozidlo.